Az interneten sok helyen és sokféle bojlireceptet taláhatunk. A bojlizásról, mint módszerről is rengeteg helyen olvashatunk. De igazán átfogó, részletes anyagot kevés helyen találhatunk.
A citromos-halas bojlikat nyáron nagy melegben előszeretettel használom, de sokszor okoztak kellemes meglepetéseket olyan helyzetekben, amikor a náluk sokkal komplexebb, drágább bojlikat nem húztak a halak! Nyáron a Balatonon is sok szép halat adott és nem utolsó sorban az amur is szereti! Következzen egy Sushi jellegű bojli 40% halliszttel és citromolajjal.
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
20% vörsössügérliszt
20% garnélaliszt
10% sörélesztő
5% vitamelo
10% Citrus Birdy
10% kukoricacsíra-örlemény (szinte liszt finomságú)
20ml Kukoricacsíra-olaj
5ml Citrom esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően
A fűszeres bojlik jellemzően nem annyira érzékenyek az időjárás-változásra. Ezt a bojlit próbáljuk ki olyan vízen, ahol kevésbé bojliznak. A maglisztek használata ilyenkor pozitívan befolyásolja a bojli "befogadását", de csak óvatosan velük, mert tésztássá tehetik a bojlit és ezáltal zárttá is. Földimogyoró helyett rakhatunk pl tökmaglisztet is!
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
20% vörsössügérliszt
15% lazacliszt
10% sörélesztő
10% földimogyoróliszt
5% kenderliszt
10% Red Birdy
5% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
20ml Kukoricacsíra-olaj
3ml Cajun esszenciális fűszerolaj-keverék
7-12 tojás mérettől függően
Egy jó májas bojli soha sem hiányozhat a csaliarzenálból ha a vízpartra megyünk. Annak ellenére, hogy érzékenyebbé válik az időjárás-változásokra a magas májliszttartalmú bojli, viszont megfelelő feltételek között kimagasló fogásokra képes! Amint azt már korábban írtam, önmagában már a májliszt is egy kiemelkedő adalékanyag az aminosav-összetétele végett.
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
15% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
10% vörsössügérliszt
20% garnélaliszt
10% sörélesztő
15% Max Birdy
5% Robin Red
5% májliszt
5% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
20ml lazacolaj
20ml Májlikőr
7-12 tojás mérettől függően
Az algás bojlikat akkor kezdtem el megbecsülni, amikor rendszeresen nagyobb átlagsúllyal fogtuk vele a halakat, mint pl. egy citromos bojlival. Fűszerességét a fokhagyma esszenciális olaj adja, ez az olaj kiválóan kombinálható mind az algás, mind a halas bojlikkal is.
10% kasein
5% lactalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
10% vörsössügérliszt
10% garnélaliszt
10% lazacliszt
10% sörélesztő
5% vitamelo
8% kukoricacsíra-örlemény (szinte liszt finomságú)
10% kenderliszt
10% Max Birdy
2% Spirulina
20ml kukoricacsíra-olaj
20ml tengeri algalikőr (hidegen préselt)
2ml fokhagyma esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően
Egy halas-Carrubbás (szentjánoskenyérfa) bojli.
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
25% garnélaliszt
10% sörélesztő
10% Citrus Birdy
20% Carruba
10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
20ml Kukoricacsíra olaj
3ml Kolbász esszenciális fűszerolaj-keverék
7-12 tojás mérettől függően
Egy recept a törpe ellen. Tapasztalataim szerint a csípős ízeket nem a kedveli a törpe. Az alaplisztek esetében is inkább a fűszeres irányt javaslom. A bojlikat jellemzően tovább szárítom (4-5 nap) ha törpés vízre készülök, illetve az etetési stratégiámat és a csalifelkínálást is ennek megfelelően választom meg.
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
20% garnélaliszt
10% lazacliszt
10% kenderliszt
10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
10% sörélesztő
10% Red Birdy
5% Robin Red
20ml Kukoricacsíra-olaj
2ml Feketebors esszenciális olaj (oleorezin)
2ml Fokhagyma esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően
Egy recept, amelyben a tojás héját is felhasználom.
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
27% garnélaliszt
10% tökmagliszt
5% sörélesztő
5% vitamelo
10% Red Birdy
3% Spirulina
5% Robin Red
20ml Kukoricacsíra-olaj
3ml Cajun esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően héjastól
Egy fahéjas-narancsos bojli annak aki az édeset szereti.
10% kazein
5% laktalbumin (80%-os)
10% kukoricacsíra-őrlemény (szinte liszt finomságú)
10% zsíros szójaliszt (kicsit megpirítva)
20% garnélaliszt
15% tökmagliszt
5% sörélesztő
5% vitamelo
10% Citrus Birdy
10% kenderliszt
20ml kukoricacsíra-olaj
15ml NHDC
5ml narancs esszenciális olaj
2-3ml fahéj esszenciális olaj
7-12 tojás mérettől függően